Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]
„ZŁOTE” POLSKIE NASTOLATKI Wielkie sukcesy naszych juniorek w pierwszym dniu Mistrzostw Świata w Budapeszcie W pierwszym dniu Mistrzostw Świata Juniorów w Budapeszcie rozgrywano głównie kategorie 16-20 lat, a więc nastolatków i nastolatek. Od razu zaczęło się od mocnego akcentu naszej reprezentacji. To, że nasz „czysty brylant”, Natalia [...]
Dla większości ludzi rzekomy oporny tłuszcz jest wygodną wymówką służącą do tłumaczenia braku efektów. Źródłem niepowodzeń zwykle są: niewłaściwa dieta (wysokokaloryczna), trening (np. zbyt małej intensywności), niewystarczająca aktywności fizyczna na co dzień (jak chodzenie po schodach, jazda na rowerze, spacery). Co mogę sugerować wyniki? [...]
Trening aerobowy jest korzystny dla układu sercowo-naczyniowego, kontroli ilości tkanki tłuszczowej, utrzymania VO2 max, ogólnej sprawności, obniżania stanu zapalnego, stanu układu ruchu, przeciwdziałania miażdżycy, cukrzycy i kancerogenezie. Okazało się, że rozpad białek (mierzony poprzez znakowaną leucynę i fenyloalaninę), utlenianie leucyny i [...]
Otyłość uważana jest za pandemię XXI wieku. Polacy znajdują się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów Europy. Ponad 25% populacji w Polsce jest otyła. Przed nami znajdują się takie kraje jak Wielka Brytania oraz Irlandia. Sytuacja z roku na rok wygląda coraz gorzej. Dane te są alarmujące. Prawie 35% dorosłych Amerykanów jest otyłych. [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
Występowanie tej grupy chorób jest silnie powiązane z wieloma czynnikami, na które poniekąd każdy ma wpływ. Są to czynniki środowiskowe, dlatego warto zrewidować swoje postępowanie pod względem swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą. Dieta powinna być pełnowartościowa, [...]
Z pewnością do tego tematu jeszcze niejednokrotnie wrócę, gdyż jest bardzo interesujący i kontrowersyjny w świetle badań naukowych. Najpierw pokażę, jaki błąd w rozumowaniu popełnili naukowcy (Saulo Soares i in.), ponieważ tego typu eksperymenty są często powielane w Internecie. Komentarz Badanie byłoby może i dobre, gdyby nie fakt, że różne [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
W literaturze opisano dziesiątki przypadków rozpadu mięśni indukowanego wysiłkiem (rabdomiolizy). Wbrew obiegowym, błędnym opiniom nerki kulturystów doznają uszkodzeń nie z powodu treningu kulturystycznego czy sięgania po kreatynę, ale z powodu nadużywania ponadfizjologicznych dawek sterydów anaboliczno-androgennych, hormonu wzrostu, IGF-1, [...]
Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1) jest efektorem dla hormonu wzrostu, jednego z podstawowych związków o działaniu anabolicznym w ustroju człowieka. Za wielką trójkę uznaje się: insulinę, hormon wzrostu (=> IGF-1), testosteron (wskutek przemian powstają z niego => dihydrotestosteron; estradiol). Ogólnie sprawa nie jest taka prosta, [...]
Historia medycyny zna dziesiątki przypadków wycofania leków z obrotu. Czasem okazywało się, iż dane preparaty są po prostu zbyt szkodliwe dla serca (skandal związany z Mediatorem, wycofane: Meridia – sibutramina, fenfluramina, benfluorex), wywołują psychozy (rimonabant) lub mają inne poważne wady, np. zbyt wyniszczają ustrój (kokaina, morfina, [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Jeśli zapytamy o to przeciętnego mieszkańca Polski, to zacznie opowiadać o sterydach anaboliczno-androgennych lub suplementach diety. Dlaczego? Bo niezwykle silnie zakorzenione są u nas przesądy, wierzenia, mity, ludowe przekazy. Referencje: Katarey D, Verma S. Drug-induced liver injury. Clin Med (Lond). 2016 Dec;16(Suppl 6):s104-s109. doi: [...]
Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]
Czy wiesz, że w Twoich jelitach żyją biliony bakterii jelitowych? Ponad 10 000 gatunków bakterii zasiedla nasz przewód pokarmowy. Okazuje się, że te małe organizmy odgrywają niezwykle ważną rolę w zdrowiu. Podsumowując Bakterie jelitowe mogą odgrywać kluczową rolę w kontrolowaniu masy ciała, wpływając na wybory żywieniowe, jak i trawienie, oraz [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Odżywki typu gainer zwykle są źródłem dużej ilości węglowodanów i mniejszej protein (np. 20 g protein i 66 g węglowodanów w 100 g produktu). Dlatego znajdują zastosowanie u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, [...]
W trakcie doboru treningu musisz podjąć decyzję z kategorii: benzyna, diesel, a może hybryda? Trening może być skonstruowany jako: całe ciało na jednej sesji (FBW, full body workout), połowa ciała na sesji (HBW, half body workout, np. góra-dół; push-pull-legs) lub rozwiązanie mieszane (np. 2 dni FBW + 2 dni treningu połowy ciała). Na szczęście z [...]